21.GÜN : SON 9 GÜN


basic yellow cake _martha day



Ne çabuk geçti Yarabbim!? Hatta Kadir Gecesi olma ihtimali olan o son gün içinde dolanır haldeyiz..Kısa süre sonra bayramı kutlayacağız büyük ihtimal uzun süredir görüşemediklerimizle görüşüp elimizde ev yapımı şekerler,kekler,çikolatalarla kapıları çalacağız..{evet bu ev yapımı el yapımı hediyelerle ilgilenmek gerek zaman azalmış!}

Biz çok yoğun yaşayamasakta o bayramlar çocuklar için tam bir nimet :) Şeker toplama ritüelleri özellikle bahçelerde veya bir kaldırım üzerinde minicik ceplerinden çıkardıkları dev şekerleri çıkardıkları anları keyifle izleyeceğim inşallah :)  Ah birde sohbetleri yok mu ? Gülmekten öldürür insanı..Bu konuşma geçen bayramda kulağıma gelenler..

"Pembe apartmandaki teyze iki şeker verdi, mavi apartmanda ki şeker torbasına elimi bir soktum bir sürü aldım hiç kızmadı! "

Bazen itiraf etmeliyim ki cebim şeker dolu yolda dağıtarak gidiyorum sırf yüzlerindeki koca gülümsemeyle pırıl pırıl bakışlarıyla günüm şenlensin diye..

Konuyu bağlamak için bu pastayı ekleyeceğim..Çünkü bazen dedeleri de çocuklar gibi sevindirmek gerekebiliyor :)






Evet bu pasta dedemin pastası :))) Sade kek,hafif krema belki biraz çikolata ama asla yoğun değil..Bu kekler{Başka yazarların tariflerinide paylaşacağım} ise kaplamaya ve katlandırmaya en uygun kalorili kek..

İçerisinde ki tereyağ miktarı gözünüzü korkutmasın garip bir hafifliğe sahip.. Doku olarak tıknaz ve kuru değil lakin çok nemlide değil tam kararında oldu..Petek petek kuru görüntülü kekleri pek sevmeyen bir grubuz evcek o yüzden bu ayar oldukça hoşumuza gitti..




basic yellow cake _martha day





MARTHA DAY'İN TEMEL TEREYAĞLI SARI KEKİ/ MARTHA DAY'S BASİC YELLOW CAKE


Tarif Dünyanın En Güzel Hamur İşleri kitabından


225 gr tereyağ oda sıcaklığında

300 gr toz şeker /1.5 cup

4 iri yumurta akı sarısı ayrılmış

2 tatlı kaşığı vanilya aroması

385 gr un / 2 + 3/4 cup 

1 paket kabartma tozu

250 ml süt / 1 cup

Bir büyük çimdik tuz



Tereyağ ve şekeri krema kavımana gelene kadar çırpın.Yumurta sarılarını birer birer yedirerek karışıma yedirin.Vanilyayıda ekleyin.

Bir başka kapta yumurta aklarını katılaşana kadar tuzla çırpın.

Un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.Tereyağlı karışıma süt ve unlu karışımı bir süt bir un olacak şekilde ekleyerek çırpın.

En son yumurta akını bir spatulayla yavaş yavaş bu karışıma ekleyin.Tabanını yağlayıp unladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz 2 adet 20cmlik kalıba karışımı pay edin ön ısıtmalı 180 derece fırında 30 dakika pişirin.

Piştikten sonra bir tel ızgaraya ters çevirip soğumaya bırakın iyice soğuduğunda kalıptan çıkarın.


Kreması için :

1 paket krem şanti + 1 su bardağı süt veya evde bu tariften yarım ölçü yapın

1 paket muzlu crem ole + 2 su bardağı süt

Bu karışımları birbirine yedirip çırpın.Sütleri soğuk kullanmadıysanız 20 dakika kadar dolapta bekletin işiniz kolaylaşır.Ben bu karışımdan memnun kaldım bir başka tariftede de denemek gerek ipeksi bir dokusu oldu..

Kekin ara ve dış kaplamasında bu kremayı kullanın süslemesini dilediğiniz gibi yapın..Ben Nane Şekerimin {kesinlikle İsviçre yazılarını okuyun}bana getirdiği kalp sprinklelarla son rötüşleri yapmıştım :)



Yarının reçetesi kafamda var lakin uyuşukluğumu giderip aklımdakini mutfağa dökebilecek miyim onu bilmiyorum..


Sevgilerimle..


gokche!