TAHİN VE KARAMELLİ AKIŞKAN KEK

Untitled





Aslında olay Dilek'le tahin sevdamızın kesişmesiyle başladı sonra bu reçeteyi kesin yap diyince deneyelim diye işin içine bildiğiniz daldım!

Bu tip keklere sufle diyorlar genelde bizim ülkemizde, lakin sufle dediğimiz yumurtanın kabartmasından ötürü göğe yükselen bir kek tipi :) Akışkan yani lava kekler ise dokusu tok ve ortası akıcı olanlar.

Kekin dokusu oldukça tok ve yoğun,yerken daha çok tahin tadı baskın. Yaptıktan sonra yorumlarınızı merak ediyorum! Bizim evde en çok damak zevki sabit olan babamın favorisi oldu. En yakın tadı balık sonrası yenen fırın helvada bulabilirsiniz sanırım :)

Neyse ek bilgiden sonra tahin severleri doyuracak bu reçeteyi yazayım..

*Özellikle belirtmek istiyorum ki kullandığım tahin, Konya Bozkırın kavrulmuş susamından elde edilen bir çeşit. Marketlerde satın aldığınız beyaz tahin malesef benim damak tadıma göre değil bu yüzden tavsiyem daha yoğun tahin tadı için şu siteden sipariş verebilirsiniz.






Untitled




TAHİN VE KARAMELLİ AKIŞKAN KEK

Tarif MyNameIsYeh


3/4 cup şeker

2 tbsp su

1/4 tsp tuz

1/2 cup süt kreması 

115 gr tereyağ

3 yumurta

4 tbsp tahin

2 tbsp un


Şeker, tuz ve suyu teflon bir tavada ocağa alın. Orta ateşte şekeri eritin, kehribar tonlarına geldiğinde (yaklaşık 2-4 dakika) yavaşça kremayı ekleyin. Şekere kremayı yedirip tereyağını küp küp ekleyerek homojen bir karamel elde edin. 

Daha detaylı fotoğraflar için tıklayabilirsiniz,adımlar aşağı yukarı böyle..


Karameli bir kenarda ılıtın. Çırpma kabınıza ılınmış karameli alıp mikseri çalıştırın ve yumurtayı bu karışıma ekleyin. En son tahin ve unu ekleyin. 

Bu aşamadan sonra 6 adet muffin kalıbınıza ihtiyacınız olacak. Çıkarması kolay olanından muffin kağıtlarına bu harcı pay edin. Korkmayın çok kabarmayacak.

Ön ısıtmalı 180 derece fırında tam 8 dakika pişirin. Ortası hala cıvık duracak sorun yok, 2-3 dakika soğutup yavaşça kalıptan çıkarın. 

Kesinlikle ılık hatta sıcakken tüketin. 



Untitled

Haftaya cheesecake ve kek sığdırmaya çalışacağım :)


Sevgilerimle..

gokche!